Sverige & Bingo

Minns ni när ni först spelade bingo? Kanske var man sex år och spelade med sina föräldrar hemma i tv-soffan med en påse chips att njuta av. Eller kanske ni och er partner testade detta nya spel en regnig och snabbt blev det en mysig helgtradition att räkna med. Eller satt man tillsammans med sina vänner i Folkets Park och spelade över en kopp kaffe. Oavsett när man första gången introducerades till bingo så har bingo varit en stor del av många svenskars liv under årtionden.

Detta har vi framför allt Bingolotto att tacka för som tog detta enkla gemytliga spel hem till allas vardagsrum på helgerna. Inte bara kunde man mysa med familjen och kanske vinna exklusiva priser under Leif Loket Olssons ledning. Utan man bidrog även till föreningslivet och därmed Sveriges alla barn som idrottade. Kan det bli härligare än så.

Bingo – ett urgammalt nöje

Bingo känns som ett riktigt uråldrigt svenskt spel och har varit otroligt viktig för den svenska gemenskapen. Men faktum är faktiskt att bingospelet tros vara ett spel som uppkom vid Medelhavet. Bingon sägs ha sitt ursprung i ett italienskt lotteri som spelades omkring år 1530. Bingon tros dock ha kommit till Sverige redan så tidigt som på 1700-talet men det var först i mitten utav 1900-talet som spelet blev stort och bredde ut sig över landet.

Samtidigt som bingo spelades både i Amerika och i Storbritannien så började många idrottsklubbar i Sverige att öppna bingohallar på 1960-talet. I dessa bingohallar kunde stadens befolkning träffas för att spela bingo och umgås. Plus att föreningen fick en slant över till sin klubbkassa. Vanligt var att man samlades i Folkets Park eller andra lokaler som var tillräckligt stora för alla som ville delta. I början kunde man arrangera bingospel utan regleringar men så på 60-talet när bingon växte så infördes en lag som bestämde att man från och med nu behövde ha tillstånd för att arrangera bingo. Nu för tiden är bingoverksamhet hårt kontrollerat och utbildade kontrollanter ser till så att spelandet går rätt till.

Bingo når folkhemmen via tv:n

Vi kan nog alla hålla med om att bingons storhetstid startade i början av 90-talet. Då TV4 lanserade sin tv-sända satsning Bingolotto. Bingolotto leddes av Leif Loket Olsson som snabbt blev en kärt ansikte i allas vardagsrum på helgerna när han ledde detta nummerspel. Bingon blev tillgänglig för alla. Lotterna köptes enkelt för en liten peng av idrottsföreningar utanför matbutiker när man storhandlade inför helgen. Precis som när idrottsföreningar startade bingohallar så hjälpte även Bingolotto föreningslivet och drog in miljontals kronor till tusentals föreningar. När man spelade bingolotto kunde man vinna alltifrån kontanter, till ny heminredning och exotiska resor. Det bästa av allt – vinsten på bingospel är skattefri. Men när internet blev populärt så flyttade den folkliga bingon dit istället, precis som mycket annat.

Bingo lanseras online

När onlinebingo lanserades på 00-talet så tappade det tv-sända programmet lite av sin popularitet. Onlinebingo var mer lättillgängligt, priserna var bättre och man kunde spela det närhelst man hade lite tid över. Många stora internetbaserade spelbolag började introducera bingospel och det blev snabbt omåttligt populärt. Idag är onlinebingo en miljardindustri i många länder och populariteten se ingen minskning.

Det finns även bingochatter och chattvärdar tillgängliga för att behålla den gemytliga och trivsamma känslan som bingon haft redan sen det kom till Sverige på 1700-talet. Den känslan som håller spelet levande. Onlinebingo har ofta lite högre tempo än vanlig klassisk bingo och lockar därför spelare av alla ålderskategorier. Så nu har även många ungdomar återigen upptäckt det härliga spelet som de spelade med sina föräldrar i vardagsrummet när de var yngre.